Interview af Katina Ali Rasmussen

Efter at læse Aydin Soeis bog Omar – og de andre blev jeg enormt interesseret i Katina Ali Rasmussen, som var Omar el-Hussens kontaktperson i en periode, da han var 11 år gammel. Jeg tænkte på, hvem denne her seje og inkluderende kvinde var, og hvad hun havde gang i den dag i dag.

Forfatteren Aydin Soei og Katina har kendt hinanden i lang tid, og inden Aydins bog var en realitet, havde de to haft flere snakke om Omar. Det var pga. de snakke, at Katina blev en del af Omar – og de andre. En bog alle selvfølgelig skal læse – just FYI.

Det er jo efterhånden mange år siden, at Katina var Omars kontaktperson, og efter alt der er sket, blev jeg nysgerrig på, hvordan hun havde det med at grave i minderne om tiden med Omar el-Hussein.

“Det var helt ok. Men jeg synes vi mangler at få et helt billede af Omar el-Hussein som et menneske. Hvem var han som et barn? Han var ikke født som torrerist, vel. Det kunne være fantastisk, hvis man kunne høre Omars mors fortælling om ham som barn.”

Som Katina selv forklarer i bogen, er Omar jo fuldt ud ansvarlig for sine handlinger, men hun gør sig stadig tanker, om der var noget/nogen, der kunne have forebygget hans opførsel. Som en rigtig handlingskvinde, har hun i hvert fald gjort sit forsøg på skabe en organisation, der kan foregribe og forebygge radikalisering. Denne organisation hedder Amal Hayat Denmark. Hun forklarer, at hendes oplevelse med Omar havde en stor indflydelse på hendes beslutning om at starte Amal Hayat.

“Amal Hayat er unik i sin arbejdsform, da vi er den eneste civilsamfundsorganisation i Danmark, der udelukkende beskæftiger sig med at foregribe og forebygge radikalisering. Vi fokuserer på religiøs radikalisering og bande-radikalisering, eftersom der ofte er overlap mellem de to typer radikalisering. Vores største ambition med foreningen er, at hjælpe unge der er på vej ind eller ud af radikalisering med råd og vejledning samt deres pårørende.”

Dengang hun arbejdede som kontaktperson for bl.a. Omar, opsagde hun sin stilling, da hun mente, at indsatsen var spild af tid så længe familien/forældrene ikke blev involveret. Dette er et fokus hos Amal Hayat. Katina beskriver vigtigheden i samarbejdet med alle i familien med henblik på rådgivning vedr., hvordan de skal kommunikere med deres børn ift. antiradikaliseringsprocessen. Derudover sætter de også forældre og familie ind i den unges tankegang i forhold til, hvorfor den unge opsøger radikaliserede miljøer.

Med et smil på læben fortæller Katina om Amal Hayats succes.

”Den største succes Amal Hayat har haft som frivillig organisation har været, at bidrage til, at et par unge mennesker har truffet et valg om at forlade de radikaliserede miljøer og komme i gang med uddannelse og arbejde. Amal Hayat har ikke alene æren for at de unge mennesker har truffet nogle fornuftige valg, men vi har koordineret indsatsen og sikret, at de unge har fået den rette hjælp fra forskellige instanser i samarbejde med forældrene.”

Udover Amal Hayat Denmark har Katina gang i 100 andre projekter udover at være kone og mor. Jeg synes dette er en kvinde, der er værd at følge, og hun er en rollemodel. Hun tager sagen i egen hånd og knokler for at få det til at lykkedes. Gang i dig, Katina.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *