Stalker af Michelle Rasmussen – Lydbog

Stalking er et super relevant emne i dag, da omkring 100.000 danskere hvert år oplever stalking ifølge Dansk Stalking Center. På universitetet havde jeg selv en veninde, der blev stalket af sin ekskæreste. Han var sådan en klam type, der skrev beskeder til hende, om at han havde drømt, hun døde. Skøn type (Jeg håber, sarkasmen giver mening på skrift). Emnet var derfor en sikker vinder, da jeg så lydbogen på Plusbog.dk. Det var dog ikke fordi, jeg havde høje forventninger til bogen, men det synes jeg godt, man kan have til Michella Rasmussens debut roman. Jeg har intet negativt at sige om denne spændingsfyldte og emotionelle ungdomsroman. Ja, jeg er 26 år og læser ungdomsbøger … sue me! Jeg skammer mig overhovedet ikke, den var så fed. Jeg tør vædde på, at I går med den samme følelse, efter I læser den.

Stalker er en ungdomsroman med et thriller vibe, der handler om 17-årige Julie, der går i gymnasiet. Julie har mange veninder og er ret populær på sin skole, men derhjemme føler hun sig overset af sine forældre, der giver alt deres opmærksomhed til Julies lillesøster Cecilie. En dag får Julie et brev fra en hemmelig beundrer. Hun bliver meget smigret over brevet, og hende og hendes veninder vil prøve at holde en fest for at lokke prins Charming frem. Men da et brev bliver til mange begynder indholdet at være mindre romantisk og mere creepy. Sideløbende med Julies historie hører vi også historien fra et andet point of view – nemlig fra Julies stalker.

Plottet fungerer rigtig godt. Det er en simpel og kort historie, som man flyver igennem. Forfatteren er generelt god til at kreere mange karakterer, der alle i et større eller mindre omfang har en betydning for historien, uden det forvirrer læseren. Flere af karaktererne har deres egne minihistorier i bogen, som er både spændende og relevante for det overordnede plot. Jeg kan personligt godt lide Julies søster Cecilies historie og det hun gennemgår. En anden karakter, som er rigtig spændende er selvfølgelig Julies stalker.

”Julie, Julie, Julie, Julie. Hun har det smukkeste navn.”

Det kan jeg selvfølgelig kun give ham ret i. Ligeså gusten som hans stalker-personlighed kan være, ligeså god smag har han, når det kommer til navne. Spøg til side. Jeg synes, Rasmussen har kreeret en rigtig fed stalker karakter. Han er nemlig ikke bare en klam gut som i en gyserfilm, han er en almindelig dreng med en alkoholisk far, der slår ham. Man hader derfor ikke stalkeren, læseren har faktisk ondt af ham til tider. Der er dog også masser af tidspunkter, hvor man synes, han er super klam. Da han planlægger at afsløre, at han har skrevet brevene til Julie, er hans tankegang boderline psykopatisk.

”Måske hvis jeg knuser en af min fars piller og putter den i hendes øl, er der en chance for at få tid alene med hende. Når hun bliver træt og sløv, hjælper jeg hende hjem og fortæller det hele.”

Helt sikkert Creepy McCreeperson. Der er flere af sådanne øjeblikke, hvor læseren virkelig får et gys midt i læsningen.

Okay, jeg har faktisk en negativ ting at sige om Michella Rasmussens roman: den har ødelagt ”Every Breath You Take” af The Police.

”Every breath you take

Every move you make

Every bond you break

Every step you take

I’ll be watching you”

Jeg har aldrig tænkt på den som en uhyggelig stalker sang, og nu kan jeg ikke høre andet. Virkelig god detalje at smide ind i historien. Jeg har også hørt, at forlaget lagde mange detaljer i brevenes layout i selve bogen, som jeg jo desværre ikke har kunnet nyde godt af i min lydbog, så jeg har bestilt den fysiske bog, så jeg har bestilt den fysiske bog. Så kan der også komme en bog mere i mit fysiske bibliotek. Jeg kan dog stærkt anbefale lydbogen. Oplæseren Christian Pfejl Nielsen var rigtig god til at læse op og ændre sin stemme lidt, når forskellige karakterer snakkede i bogen.

Jeg kan sige meget mere om denne fede historie, men så ville jeg nok spoile for meget for jer andre. Læs den. Så er den ikke længere.

Stalker får 6/6 stjerner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *